Hemlösa katter

I Sverige finns uppskattningsvis drygt 100 000 hemlösa katter men troligtvis är det många, många fler för de förvildade och skygga katterna är det få eller ingen som ser.  I Malmö beräknas det finnas 10 000 - 12 000 hemlösa katter. Här i Lund då? 
Det vet vi inte men tyvärr så handlar det rimligtvis om tusentals och åter tusentals.

Det finns inga vildkatter i Sverige men det finns förvildade och skygga katter det vill säga katter som växt upp helt utan, eller med mycket liten, kontakt med människorDet kan också vara katter som en gång haft ägare men blivit övergivna och illa behandlade av människor och därför blivit skygga för människor. Men det finns alltså inga vildkatter i Sverige utan alla katter är katter. 

Varför finns det hemlösa katter i Sverige? 

Vi är ju så bra på djurskydd... Ja, det är vi delvis men inte när det avser katter, alldeles vanliga huskatter utan stamtavla, då är djurskyddet inte så mycket värt.

Kattungar skänks bort eller säljs för 1 krona tassen. Hundratals katter efterlyses varje vecka av förvånade ägare som undrar varför deras okastrerade och omärkta katter inte kommer hem. Friska katter avlivas, eller släpps ut vind-för våg, eftersom plötslig allergi har drabbat familjen. En okastrerad honkatt kan under sin korta livstid da ca 120 kattungar. Flertalet av dessa kattungar dör innan 6 månaders ålder men några överlever och de som är honor kan var och en föda ca 120 kattungar var. Och så fortsätter det... Hemlösa katter är alltså ett resultat av att människor inte tagit hand om sina katter ordentligt.

En katt klarar sig alltid...  

NEJ, det gör den inte. En hemlös katt kan dock överleva länge, eller i alla fall nätt och jämt överleva länge. Vi kan inte föreställa oss det oerhörda lidande som är förknippat med kampen att överleva för att inte tala om när man förlorat kampen om livet och det närmar sig slutet... 

Svält, törst, förfrysning av öron och trampdynor, lunginflammation, löss, varbölder, blodförgiftning, kallbrand, inälvsmask, urinvägsinfektioner, loppor, skabb, livmoderinflammation, ringorm, tandlossning, benbrott, kattsnuva, kattpest, ögoninflammation, söndertrasat bäcken pga av smitningsolycka. Ja, det är hemskt men verkligheten för våra hemlösa katter är fruktansvärd och fylld av lidande.

Vad kan Du göra för att minska antalet hemlösa katter? 

Om du funderar över att bli kattägare så bör du tänka på att en katt i bästa fall kan bli uppemot 20 år gammal, så det är ett ansvar som sträcker sig över många år. Uteslut eventuella pälsallergier inom familjen genom att testa er innan ni blir kattägare. Genom att adoptera en hemlös katt via Kattverket, eller från ett katthem som tar hand om hemlösa katter, så skapar du förutsättningar för att ytterligare en katt kan lägga hemlösheten bakom sig. Du är också varmt välkommen att engagera dig i och för Lunds hemlösa katter genom att stödja Kattverket.

Det absolut viktigaste du som kattägare kan göra är att kastrera, ID-märka, vaccinera och försäkra din katt. Det är en kärleksförklaring inte bara till dina egna katter utan till alla katter och det höjer kattens status.
  
Läs gärna mer här.